zondag 19 december 2010

Kerstmuffins en wild zwijn


Fondant in kerstkleuren, wit en rood, een flesje groene kleurstof om van wit groen te maken en olijke papieren muffinvormpjes met sneeuwmannen, het stond allemaal al een jaar lang in het keukenkastje. Schijnbaar vorig jaar wel het plan maar te weinig puf om ermee aan de slag te gaan. Nu een leuk stervormpje voor koekjes gekocht en kantenklare glazuur (vanwege kliederige zelfmaakervaring laatst met taaipoppetjes). Maar de kinderen wilden toch liever muffins maken. Recept gebruikt uit Nigella's 'Christmas' omdat dat voor het grijpen lag. Bij gebrek aan volle melk halfvolle gebruikt en ik weet niet of het daar aan lag maar het beslag bleek achteraf te dun en daardoor liepen sommigen exemplaren wat uit de vorm. Vond ze ook wel erg licht en luchtig.
Nooit eerder iets met fondant gedaan maar het is makkelijk en leuk om mee te werken. Net kleien. Kinderen gingen er helemaal op los. Ziet er prachtig uit, maar echt lekker kan ik het niet vinden. Niksig zoet. En het is vreselijk machtig, dus na één muffin ben je helemaal klaar.

Verder weinig culinaire aspiraties dit weekend. Maar ik vind altijd wel dat je moet profiteren van het uitgebreide kerstaanbod in de winkels. Dus gisteren kant-en klare crème brulee van Bon Maman gegeten (volgens mij gewoon vast in het assortiment maar nu struikel je erover en neem je het mee). Met rietsuiker onder de gril. En zoals altijd smelt de suiker maar half (dus steeds nog maar weer een paar minuten erbij) en wordt het nooit meer hard, zelfs niet na een kwartiertje vrieskou. Ik ben benieuwd of dat wel het geval is als je het uren laat staan, of dat het op deze manier gewoon nooit lukt omdat de suiker niet genoeg gesmolten is. En dan koop je het ook meteen een hele lange tijd niet meer tot de suiker-smelt-ellende weer een beetje is weggezakt. En zelf 10 eieren verwerken en dan met branders in de weer is ook meteen weer zo wat, dus het eten van dit dessert dan toch maar beperken tot restaurants, waarbij Frankrijk toch de grootste kans biedt op een geslaagde uitvoering.

En verder had ik in één van de foldertjes wild zwijn zien staan. Dat wilde ik weleens proberen. Snel en heet aangebraden, warm gehouden onder folie. Sjalotjes gefruit in restant bakvet, paar eetlepels cranberriecompote (kantenklaar, stond ook al lang in de kast te wachten op een bestemming) en een flinke scheut slagroom. Vlees met saus in oven zo'n 12 minuten nagegaard. Was precies goed, mooi roze van binnen. Erg lekker, iets pittiger en steviger dan gewoon varken. En de saus paste er goed bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten