zondag 12 december 2010

Weekend zonder kwee- en aardpeer

Of weekend met witlof en honing.

Zaterdag op zoek naar aard- en kweeperen. Dacht zeker te slagen bij Hassan op de markt in Gouda. Sympathieke lui met groot en goed assortiment. Maar nee. Geen kweeperen voor de kweeperengelei NRC vorige week is niet zo'n punt. Want geen lege potten (die dus ook nog kopen) en ook niet zo heel veel puf. Wel heel nieuwgierig naar kweeperengelei. Ooit vertrouwd op tuingoeroe Romke van der Kaa en enthousiast een kweepeer aangeplant met het oog op 'heerlijke' kweeperengelei. En waarom iets kiezen wat je net zo gemakkelijk overal kunt kopen. Maar na drie jaar nog geen kweepeer gezien of geproefd. Hopelijk is het echt lekker. Zal toch wel rond kerst ergens te krijgen zijn, naast de granaatappels ofzo?
Aardperen; op naar de natuurwinkel. In natuurwinkel twee worden ze volgende week verwacht. Hmmm, ik hoef niet per sé aardperen te eten, maar de aardpeersalade van Pay-Uun Hiu, Volkskeuken, maandag 6 dec. lijkt me echt lekker. En die ga ik eten, met of zonder aardperen. Dan maar met aardappels, helaas. Pakt goed uit. De combinatie witlof, appel, walnoot, honing is wat mij betreft altijd goed, en met gekookt ei  is heerlijk.
Erbij Jamie's SuperJerk-kip, in twee versies, mét voor ons, en zonder pepertje voor de kinderen. Met cognac bij gebrek aan bruine rum. Zeer pittig en zoetig tegelijk door de honing. Zou wat tomatenpuree erdoor ook niet smaken en in ieder geval beter kleuren?
Vandaag (zondag) de kalkoenvullingen in Elizabeth Davids 'Kerstmis' doorgenomen. Niet gevonden wat ik zocht, veel vullingen met kastanjes. Heb ik weleens gedaan en vind ik niet voor herhaling vatbaar. Mijn theorie is dat je met kastanjes moet zijn opgegroeid om ze te waarderen. Moet iets worden met gehakt, rijst, kruiden en - zonder het te melden want dan begint iedereen te zeuren - levers. Zo maakt mijn oud-collega Bauco het volgens mij, ik zal het eens precies bij hem navragen.
Simpel toetje gevonden in hetzelfde boek: 'Appels van Diana'. Fijn om grote zakken appels in de schuur te hebben, dan kun je spontaan iets maken. Combinatie verse, lauwe appelmoes met gerapste pure chocola zou je zelf kunnen verzinnen, maar ik had het nog nooit gegeten. Goede bestemming voor een onbegeerde chocoladeletter. Ook heel simpel: appelmoes zoeten met honing ipv. suiker. Gegeten met een restje kaneelijs.
Wat overigens het voordeel is van appels stoven in de oven in een 'pot' (wat zou dat zijn?, zo'n appelpotje van Pools aardewerk in het groot ? -gewoon ovenschaal met deksel gebruikt) boven koken in een pan, weet ik niet. Het was lekker, maar lekkerder? Kwam wel goed uit naast de witlofrolletjes en puree die al in de oven stonden. Puur geluk zo'n volle Boretti!
Witlofrolletjes niet met volle stronken, maar met losse blaadjes (suggestie van mams). Een minuut of 5 blanceren. Oprollen in plak ham, en dan plak kaas. Strak in de overschaal, zo'n 15 minuten in hete oven en dan 7 onder de gril. Vond gretig aftrek.
Honingpot leeg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten